#Przejdź do treści strony Wersja dla niedowidzących
Pomoc w czytaniu:
Dom Pomocy Społecznej
Aktualności
 

XV Dzień Łasucha

„Kuchnie Świata” były głównym tematem XV „Dnia Łasucha”. Biorące udział w zabawie DPS-y konkurowały także o tytuł najlepszego nakrycia głowy, czyli „Ronda Świata”.

Mnóstwo gości, piękna pogoda i występy artystyczne urozmaicały XV „Dzień Łasucha”, który w tym roku zorganizował Dom Pomocy Społecznej z ulicy Pawiej w Gdyni. Clou wydarzenia było jednak jedzenie.

W ramach konkursu kulinarnego „Kuchnie Świata” kilkanaście DPS-ów z województwa pomorskiego zaprezentowało swoje umiejętności. Na stoiskach można było spróbować przysmaków kuchni ukraińskiej, włoskiej, chińskiej, greckiej, hiszpańskiej, meksykańskiej czy kaszubskiej. Nie zabrakło nawet chleba ze smalcem.

Sopocki DPS przygotował poczęstunek w hiszpańskim klimacie. Było gaspacho z czereśnią, paella, tapas z pastą z cieciorki ozdobione oliwką i marynowaną papryką, a na deser ciasto czekoladowe z pomarańczą.

Do ciasta potrzebujemy 200 g czekolady deserowej, 30 ml mleka, 30 g kakao, 60 ml gorącej wody, 160 g rozpuszczonego masła, 200 g trzcinowego cukru, 60 g grubo posiekanych pistacji, 40 g grubo posiekanych laskowych orzechów, 4 jaja, startą pomarańczową skórkę, 30 ml soku wyciśniętego z pomarańczy i 15 g cukru pudru do dekoracji – wylicza Jacek Dederowski, kucharz w sopockim Domu Pomocy Społecznej, pomagający w przygotowaniu potraw na konkurs. – Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie w kapieli wodnej czekoladę. Dodajemy mleko i kakao z wodą, a następnie rozpuszczone masło, cukier, orzechy i żółtka. Miksujemy. Dodajemy sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i pistacjami.

Hitem dnia na stoisku sopockiego DPS była jednak sangria, która orzeźwiała każdego w ten upalny dzień.

To tradycyjny hiszpański napój alkoholowy, ale na naszym stoisku zagościła wersja bezalkoholowa, pełna soczystych owoców takich jak: jabłka, arbuz, brzoskwinie, limonki i pomarańcze, a także sok z winogron i granatów, sprite oraz woda gazowana – opowiada Małgorzata Jancelewicz, terapeutka zajęciowa z Dziennego Domu Pobytu w Sopocie. – Wyszedł owocowy poncz o pięknej czerwonej barwie. Nasz napój był mocno schłodzony i idealnie wpisał się w ten upalny dzień . Niektórzy nazwali go nawet „napojem bogów”.

 W konkursie „Kuchnie Świata” jury w składzie Beata Wachowiak-Zwara, Mirosława Jezior oraz Przemysław Woźny, sopockiemu DPS przyznało trzecie miejsce.

Oceniając potrawy skupiałem się na smaku, a moje koleżanki z jury bardziej na estetyce – powiedział Przemysław Woźny, szef kuchni hotelu Marriott Gdynia. – Pamiętajcie jednak, że najważniejszy w gotowaniu jest smak. Sam gdy byłem młodszy i miałem jeszcze ładną fryzurę startowałem w takich konkursach, więc wiem, jaki jest to stres i ile trzeba włożyć w to pracy. Dlatego gratuluję wszystkim biorącym udział w konkursie, bo gotowanie nie jest wcale proste.

W konkursie „Rondo Świata” jury w składzie Anna Flores-Janiszewska, Katarzyna Prusik oraz Katarzyna Stec wyróżniło nasz kapelusz, który zaprezentowała uczestniczka Dziennego Domu Pobytu w Sopocie pani Maria Orczyk.

Na kapeluszu umieściliśmy homara, plasterki cytryny, mandarynkę, papryczki, sałatę, szczypior i ostrygi – opowiada Barbara Grabiak, kierowniczka Dziennego Domu Pobytu w Sopocie, która wykonała kapelusz. – Wszystko oczywiście było sztuczne, wykonane z papieru, bibuły i pianki do układania kwiatów, a pomalowane farbami akrylowymi i zaimpregnowane lakierem do włosów, żeby dekoracja ładnie się błyszczała.

W kapeluszu czułam się wyśmienicie – mówi Maria Orczyk. – Wymagał dużo pracy i wiedzy na temat zwierząt. Obserwowałam, jak nasza pani kierownik go tworzyła. To stylowe nakrycie, z krabem i innymi owocami morza. Pasował mi i kształt, i kolory, styl hiszpański też swoje zrobił. Szkoda, że nie można w tym kapeluszu chodzić na co dzień, ale na imprezy? Impreza wymaga rzeczy ciekawych i oryginalnych, więc dlaczego nie?

Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Kuchnie Świata” zajął Dom Pomocy Społecznej z Chojnic.

Pamiętajmy, że zwycięzca oprócz nagrody głównej bierze na siebie obowiązek przygotowania kolejnej edycji „Dnia Łasucha” – powiedziała Lilianna Szewczuk-Putrym, dyrektor DPS w Gdyni i organizator XV „Dnia Łasucha”. – Gratulujemy!

XVI Dzień Łasucha już za rok w Chojnicach. Do zobaczenia!

XV Dzień Łasucha odbył się w piątek 30 sierpnia w Domu Pomocy Społecznej przy ulicy Pawiej w Gdyni.