27 lutego 2020
W dniu 24 lutego 2020r. w naszym domu odbyło się spotkanie z Panią Dietetyk Karoliną Gorzkiewicz
Tematem spotkania były zasady prawidłowego żywienia w odniesieniu do potrzeb mieszkańców domu, a także szkodliwość wszechobecnego cukru w naszej diecie. Przede wszystkim dowiedzieliśmy się o ukrytych cukrach takich jak syrop glukozowo-fruktozowy.
Przy okazji odczarowaliśmy mit o szkodliwości tłuszczu w naszym żywieniu, zwłaszcza jego najlepszych odmian jakimi są zdrowe kwasy omega 3 pochodzące z tłuszczów roślinnych czy tych zawartych w tłustych rybach morskich.
Mieszkańcy z zainteresowaniem śledzili przygotowana dla nich prezentację, uczestniczyli w dyskusji nad wyborami związanymi ze smakami, apetytem, a racjonalnym podejściem do diety.
Usłyszeliśmy już o znaczeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz zagrożeniach związanych z ich niedoborem.
Kolejne spotkania już 2 marca podczas którego zgłębimy tematykę prawidłowych ilości i jakości witamin, a 9 marca dowiemy się o probiotykach w odniesieniu do naszej odporności.