#Przejdź do treści strony
Pomoc w czytaniu:
Dom Pomocy Społecznej
Dom Pomocy Społecznej
 
 
 
 
Zwiększ czcionkę Zmniejsz czcionkę

żywienie

„NIECH POŻYWIENIE BĘDZIE TWOIM LEKARSTWEM,
A LEKARSTWO TWOIM POŻYWIENIEM”
HIPOKRATES

ORGANIZACJA ŻYWIENIA W DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W SOPOCIE

Mieszkańcom Domu zapewniamy trzy posiłki dziennie. Podstawowe produkty żywnościowe i napoje są dostępne całą dobę. W zależności od potrzeby, każdy z mieszkańców ma możliwość skorzystania z diety: ogólnej, cukrzycowej i lekkostrawnej. Realizujemy również diety indywidualne, zlecone przez lekarza specjalistę i opracowane przez dietetyka, np. trzustkowa, bez laktozy, niskofosforanowa, itp.
W procesie przygotowywania posiłków dużą wagę przywiązujemy do produktów i procesu technologicznego. Staramy się serwować dania sezonowe, bez dodawania polepszaczy smaku i przygotowane w taki sposób, aby były smaczne, zdrowe, urozmaicone, miłe dla oka i możliwe do skonsumowania przez osoby starsze, które w większości przypadków mają trudności z gryzieniem.
Opracowujemy jadłospisy dekadowe, które są również konsultowane z Radą Mieszkańców. Mieszkańcy w ten sposób mogą zgłaszać swoje propozycje odnośnie dań, które chcieliby, aby znalazły się w menu oraz te, które lubią mniej lub woleliby spożywać w innej formie.
W celu monitorowania potrzeb żywieniowych naszych mieszkańców powołany został Zespół Żywieniowy, złożony z osób odpowiedzialnych za organizację żywienia, dietetyka oraz przedstawicieli zespołu opiekuńczego i pielęgniarskiego.
Nie zapominamy również o edukacji prozdrowotnej w zakresie żywienia. Organizowane są cykliczne spotkania dietetyka z mieszkańcami, na których poruszane są tematy związane z profilaktyką prozdrowotną i poszerzają wiedzę o produktach żywnościowych.